De uitvaart zoals u in gedachten heeft

Het is belangrijk dat de uitvaart wordt zoals u deze in gedachten heeft. Daarom sta ik aan uw zijde. In alle rust, met persoonlijke zorg en aandacht wil ik u tot steun zijn. Kinderen hebben in dit proces mijn bijzondere aandacht.

Na een overlijden

Wanneer uw dierbare in een zieken-, verpleeg- of verzorgingshuis overlijdt, zal een daaraan verbonden arts het overlijden vaststellen. Als uw dierbare thuis overlijdt, dient u de eigen huisarts of een waarnemend arts te bellen. De arts geeft een officiële verklaring van overlijden af. Hierna kunt u (dag en nacht) contact met mij opnemen. Ik spreek dan met u af wanneer ik bij u langs kan komen.

De laatste verzorging

U mag de laatste verzorging van een dierbare uiteraard zelf doen. Indien u wenst sta ik u graag bij om u hiermee te helpen of u hierin te begeleiden.

Nabestaanden die de laatste verzorging zelf hebben gedaan of hierbij hebben geholpen, zien dit als een ervaring die zij niet hadden willen missen. Voor de laatste keer een geliefde verzorgen kan veel voldoening geven. Ook als u dat niet kunt of wilt doen, is het erbij zijn, het uitzoeken en aangeven van de kleding, of het kammen van het haar een fijne manier om de laatste verzorging vorm te geven.

 

Thanatopraxie een lichte vorm van balsemen

Thanatopraxie is een tijdelijke conservering van het menselijk lichaam na de dood. U kunt het zien als een lichte vorm van balsemen. Het koelen van het lichaam, door middel van koelapparatuur, is na deze behandeling niet nodig.

De behandeling kan, mits er geen complicaties tijdens de behandeling worden verwacht, thuis worden uitgevoerd. Na de thanatopraxie mag u de laatste verzorging van een dierbare zelf doen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van thanatopraxie? Neem gerust contact met mij op.

De opbaring

Na de laatste verzorging overleggen we waar we uw dierbare gaan opbaren. Dit kan thuis in huiselijke kring. In overleg, in het verpleeg- of verzorgingshuis, maar ook in Het Afscheidshuis Pleegste Het Afscheidshuis, waar u een eigen huiselijke sfeer in één van de familiekamers kunt creëren. Afhankelijk van waar u wilt opbaren, heeft u de keuze uit verschillende vormen van opbaren. Bijvoorbeeld op bed, op een opbaarplank of in een kist. In alle gevallen wordt ervoor gezorgd dat het lichaam voldoende wordt gekoeld.

Voorbereiden op het afscheid

Nu kunnen we in alle rust verder besluiten nemen over zaken als cremeren, begraven, condoleren en afscheid nemen.

Als de datum en tijdstip van de uitvaart, condoleance en andere zaken bekend zijn gaan we bespreken op welke wijze u wilt laten weten dat uw dierbare is overleden. Dit kan een rouwbrief zijn, een familiebericht in de krant of het openen van een condoleancesite.

Een rouwbrief kan heel persoonlijk gemaakt worden door op zoek te gaan naar een onderwerp of symbool wat past bij de overledene. Ook voor de tekst kiest u woorden die bij u passen. Ik kan u verschillende voorbeelden laten zien.

In de dagen daarna houd ik nauw contact met u om de overledene te bezoeken, maar ook om u te steunen en uw wensen rondom het afscheid van uw dierbare te bespreken.

Wanneer een afscheidsplechtigheid niet in een kerk plaatsvindt, kan ik u helpen om een persoonlijke invulling te geven aan het afscheid. Hiervoor gaan we op zoek naar symbolen, muziek, een gedenkwoord en rituelen die bij u en uw dierbare passen. Zo zal de afscheidsbijeenkomst vorm gaan krijgen. Alles wat we samen hebben besproken leg ik voor u vast in een document genaamd: Aandachtspunten voor de uitvaart. U kunt deze invulling ook bespreken  met een ritueelbegeleider of uitvaartspreker.

De dag van het afscheid nemen

U krijgt op de dag van de uitvaart zelf alle rust en ruimte om te rouwen en uw verdriet te delen met familie en vrienden. Als uitvaartbegeleider neem ik u alle zorg uit handen. Daadkrachtig aanwezig waar het nodig is, op de achtergrond waar dat kan.

Mijn inzet is dat u terug kunt kijken op een waardevol afscheid.

Als kinderen afscheid moeten nemen

Ook kinderen moeten ruimte en gelegenheid krijgen om op hun eigen wijze afscheid te nemen. Betrokkenheid van de kinderen is heel belangrijk. Vanaf het moment van overlijden tot en met de uitvaart is het aan te bevelen om kinderen op hun eigen niveau, zover zij dit zelf willen, erbij te betrekken. Op hun wijze kunnen zij ook de volwassenen helpen om in een ontspannen sfeer afscheid te nemen, wat u later bij de verliesverwerking tot steun kan zijn.

Er zijn veel verschillende manieren om kinderen te betrekken bij een afscheid. Hierin zal ik u zeker tot steun zijn. ‚ÄčIk geef u daar graag meer voorbeelden van. Ook kan ik u verwijzen naar boekjes waarmee u wellicht een antwoord kunt geven op de vragen die kinderen u kunnen stellen.

Nazorg

Uitvaartverzorging gaat verder dan de dag van de uitvaart. Daarom neem ik na enkele weken contact met u op om terug te kijken en om de mogelijkheden voor nazorg of rouwbegeleiding te bespreken. Wanneer u eerder behoefte heeft aan contact, ben ik vanzelfsprekend altijd bereikbaar.

Daarnaast zijn er eventueel praktische zaken te regelen, zoals een dankbetuiging, een grafmonument of as bestemming. Ook help ik u graag bij de afwikkeling van de uitvaartverzekering.

Als leidraad van de afwikkeling van de nalatenschap ontvangt u van mij het boekje: ‘Zorgen Erna’.